Hvorfor snør det nå?

n15_20081120051845-c4-correctedEt kraftig kaldluftsutbrudd dekket hele Sør-Norge 20. og 21. november 2008. Det kommer veldig tydelig fram på satellittbildet til venstre, som ble tatt kl. 5 om natten torsdag den 20. Vi ser på skyformasjonene at luften i Bergen kommer nærmest i rett linje fra Jan Mayen oppe i venstre billedkant. Luftmassene har sin opprinnelse over isen utenfor vestkysten av Grønland. De store hvite skymassene mellom Nordland og Jan Mayen er et polart lavtrykk. Dette er virvler som kun oppstår i kalde, polare luftmasser. Årsaken finner vi på værkartet under, som er fra midnatt mellom 20. og 21. Dette er noen timer etter bildet ble tatt, men situasjonen holdt seg ganske stabil. Det polare lavtrykket har i mellomtiden beveget seg inn mot kysten av Trøndelag og Nordvestlandet, hvor det førte til store snømengder. Vi ser også at det ligger et stort lavtrykk over Nord-Norge og Nord-Sverige. Samtidig har vi et høytrykk over Grønland. Sammen gjør disse at trykklinjene peker nesten perfekt fra nord-vest. Vinden følger disse linjene ganske tett, så hvis vi sammenligner dem med «skygatene» over, er det hele ganske greit.fsxx00t_00

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: