Polare lavtrykk

nordic_mcao_20020125_avhrr_25percent

Det har vært litt snakk om polare lavtrykk i media i det siste. 20. og 21. november 2008 fikk store deler av kysten på Vestlandet og lenger nord føling med et av disse i form av store snømengder. Det er et bilde av dette lavtrykket i forrige innlegg. På bildet til venstre ser vi en serie med polare lavtrykk i januar 2002.

Det kommer iskald vind fra Arktis og sjøisen fra nord. Disse luftmassene er også ganske tørre i det de kommer ut over havet. Selv om vi ikke kan si at havet er varmt, er det i hvert fall mye varmere enn luften. Dette gjør at man suger energi opp fra havet, litt på samme måte som man gjør når man blåser på en kopp kaffe eller en varm suppe. Luften tar også til seg energi i form av vanndamp, og det er denne som skaper de karakteristiske skyformasjonene. Der skyene er på sitt hviteste, er energiutvekslingen på sitt største. Det er også her det meste av nedbøren faller.

Polare lavtrykk har blitt sammenlignet med tropiske orkaner. De finner vi bare i tropene, men det er en del fellestrekk mellom mekanismene som skaper stormene. Mye av energien som blir sugd opp fra havet blir brukt til å skape en kraftig vind. Og etter hvert som vinden øker på, suges det enda mer energi opp. Man kan gjerne si at systemet holder liv i seg selv.

Nå kan (heldigvis) ikke polare lavtrykk vise til de nedbørsmengdene og den vindstyrken som er vanlige for tropiske orkaner, men det kan være ganske dramatisk likevel. Orkan styrke på vinden i noen områder av lavtrykket er ikke uvanlig. Slike forhold vil man nødig komme ut for til havs, og det har vært mange dødsulykker opp gjennom årene i norsk farvann. Den kanskje mest kjente episoden er da den britiske tråleren Gaul gikk ned utenfor Finnmark i 1974. 36 mennesker mistet livet. Værmeldingen lød på stiv kuling, men det har vist seg i ettertid at båten sannsynligvis befant seg i det mest intense området av den polare stormen da den gikk ned.

Jeg har jobbet en god del med polare lavtrykk de siste årene. Det viser seg at de dannes under spesielle forhold. Det må helst ligge et kraftig «vanlig» lavtrykk over Skandinavia som kan dra den kalde luften sørover. Det hjelper også på med et sterkt høytrykk over Grønland som kan hjelpe til med dette.

Når det gjelder fremtidsutsiktene, kan det se ut som at de polare lavtrykkene vil trekke seg nordover sammen med den smeltende sjøisen. Det gjenstår å se om dette betyr at færre lavtrykk treffer på kysten vår. Inntil videre må vi leve med dem, og denne vinteren har vi allerede hatt to kaldluftsutbrudd som har ført til lavtrykksdannelse. Jeg følger utviklingen videre.

En tanke om “Polare lavtrykk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: